torsdag 6 september 2012

Hönökaka


Hönökakor 2 st.

Ingredienser:
25 g jäst
1 msk margarin
2 dl mjölk
½ tsk salt
1 msk sirap
3 dl rågsikt
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:
1. sätt ugnen på 300°.
2. 25 g jäst smulas i en bunke.
3. Smält margarinet och mjölken i en kastrull tills det blir 37° häll det sedan över jästen.
4. Rör om med en trägaffel så att jästen löses. Tillsätt salt, rågsikt och sirap och rör om.
  1. Tillsätt lite vetemjöl i taget samtidigt som du rör om.
  2. Låt degen jäsa i 15 min.
  3. smörj två plåtar eller lägg på bakplåtspapper.
  4. Strö bakpulver över degen och på mjölat bakbord.
  5. Dela degen i två delar som formas runda. Låt dem ligga på bakbord med handduk över låt jäsa i ca 15 min.
  6. kavla ut utan att knåda degen till två stora ½ tjocka kakor. Använd gärna en kruskavel. Kakorna naggas med en brödnagg eller gaffel.
  7. Grädda brödet genast mitt i ugnen i 3- 5 min. låt brödet svalna på ett galler med bakduk över.

Tips! Du kan byta ut rågsiktet emot vetemjöl.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar