måndag 4 november 2013

Surrealism

1.Vad föreställer bilden.
- Den föreställer en flicka som kollar på någonting nära henne. Bakom henne finns ett slott eller palats, som är upplyst i kvällen/natten. Runt om palatset finns det vatten, från ett hav. Flickan har färgglada fjärilar i håret, som jag tror ska beskriva trygghet. Från hennes rygg går färgglada vingar, vilket gör att flickan ser ut som en älva. 

2.Vilka känslor väcker bilden?
-Jag känner trygghet, på grund av fjärilarna och de färgglada vingarna. Men även lite rädsla, det känns som det är någonting farligt i närheten, eller att det ska hända någonting. Man blir också glad när man kollar på bilden, och det beror nog på alla färgerna. Denna bilden ser ut som en dröm, vilket visar en drömmande känsla också. 

3.Hur har man gjort för att ge bilden det uttrycket? Hur är bilden uppbyggd?
-  Man har använt färgglada färger som sedan övergått i lite gråare skala. Just vingarna och fjärilarna gör att bilden får en levande känsla. Konstnären har gjort så att det är flickan man ser, hon har ett uttryck i ansiktet som ska visa det finns någonting eller någon i närheten. Hon har också gjort bilden väldigt drömmande, vilket är typiskt för surrealismen. Alla färger, och slottet, vingarna och fjärilarna, det är bara sådant man kan drömma om. 

4. Vad kommer man att tänka på när man ser bilden?
- Jag får en känsla av att flickan på bilden är ute mitt i natten, och letar efter något eller någon. Hon är misstänksam, på grund av någonting. Hon får egentligen inte vara ute under natten, det är någonting som lurar ute. Men fjärilarna och vingarna är som en sorts skyddsängel runtomkring henne. 

5. Var har du hittat bilden och hur ser det ut runt omkring den?
- Jag hittade bilden på internet via google. Jag sökte på surrealism, och då kom även en massa andra bilder som tillhör surrealismen fram. 

6. Vem är bilden avsedd för?
- Jag tror att den är för barn eller tonåringar. Den skulle passat bra i en barn eller ungdomsbok. 

7. Vem har gjort den? Vem kan ha beställt den?
-  Denna Bild är gjord av Josephine Wall. 

8. Vilket syfte har bilden främst?
- Josephine Wall är en konstnär som ritar fina drömmande bilder. Och enligt mig så målar hon tavlor och målningar för att de ska vara fina. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Surrealismen 

Konstnärer inom surrealismen:
Salvador Dali
Max Ernst 
Edgar Jené
Josephine Wall 

Allmän fakta
Surrealism är en riktning inom modernistisk konst, litteratur och filosofi. Den kom under 1920-talet i Frankrike, och har sedan spridit sig över västvärlden. Surrealismens ledare var André Breton som föddes 1896, och dog 1966. 

Man säger att ett surrealistiskt konstverk beskrivs som ett drömmande konstverk eller bild. Man beskriver även surrealismen som vars hjälp man söker i tal, skrift och på annat sätt återge tankens verkliga funktion. Surrealismen utvecklades ur dadaismen. Den avsåg att kombinera upplysning med romantik och den kännetecknas av överraskningsmoment och oväntade sammanställningar. 

Surrealismen; Fakta om surrealismen;URL:https://sites.google.com/site/surrealismutstallning/fakta-om-surrealismen Hämtad: 2013-10-21

Wikipedia den fria encyklopedin; Surrealism;URL:http://sv.wikipedia.org/wiki/Surrealism Hämtad: 2013-10-21

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar